mama kitchen's FotoPage

By: Dapur Impian

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  [3]  4  5  6  7  8  9  10  >  >>]    [Archive]
Monday, 8-Dec-2008 11:39 Email | Share | | Bookmark
JUADAH AIDILADHA.....

 
 
 
View all 6 photos...
Quote:

Selamat hari raya aidiladha diucapkan pada kawan2 di alam maya ni semoga diberi kesihatan yg baik dan dilindungi rahmat olihnya.....
Ini adalah diantara juadah hari raya aidiladha yang dihidang pada hari tu...

Quote:


NASI BERIANI
Sumber resipi- Hanieliza

Bahan
1 kg beras bathmati [basuh dan toskan]
2 s/b rempah beriani [bancuh dgn sedikit air]
2 biji buah tomato [potong dadu]
3 biji cili merah [potong 2]
3 biji cili hijau [potong 2]
100 gm daun pudina ]
100 gm daun sup ] potong kasar]
100 gm daun ketumbar ]
1 liter air
1 cawan susu cair
2 s/b minyak
4 s/b minyak sapi
kismis
garam
1 s/b pewarna kuning [bancuh ngan sedikit air]

Bahan tumis
5 ulas bawang merah ]
3 ulas bawang putih ] hiriskan
2 cm halia ]
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga

Cara.
1. Panaskan minyak dan minyak sapi dalam rice cooker pot. Tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan rempah yg dibancuh dan akcau. Masakkans ehingga naik minyak.
3. Masukkan daun yg dipotong kasar dan cili merah & cili hijau.
4. Masukkan air dan susu cair. Biarkan mendideh sekejap.
5. Masukkan beras dan alihkan periuk dalam rice cooker.
6. Bila dah nasi kering, titikan pewarna kuning dan biarkan kering lagi.
7. Bila telah kering gemburkan nasi perlahan supaya beras tak patah.


Quote:

Ini pula buat kerutuk daging resipi dari Makyong@myresipi.com...c&p dari Zaiy Dubai fp...kerutuk daging ni sesuai dimakan bersama nasi dan sedap juga dicicah dengan roti.


KERUTUK DAGING

Bahan-bahan ( 5 orang )
500g daging
4 sudu besar rempah kerutuk
2 sudu cili giling
1/2 biji bawang besar
3 cawan santan pekat
2 sudu besar kicap pekat
1/2 keping gula melaka/manisan
2 sudu besar kerisik

bahan tumis
1/2 bawang besar
1/2 inci halia
2 ulas bawang putih
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
3 sudu besar minyak

Cara-cara
Potong daging kecik-kecik. Bersih dan toskan.
Kisar 1/2 biji bawang besar, halia dan bawang putih. Kemudian campurkan dengan rempah kerutuk
Panaskan minyak
Tumis semua bahan tumis sehingga naik wangi
Kemudian masukkan campuran rempah tadi
Masak sehingga pecah minyak
Masukkan daging dan santan. Masak sehingga daging empuk dan kuahnya betul-betul pekat.
Akhir sekali masukkan kicap, garam, gula melaka dan juga kerisik. Biarkan sehingga 5-10 minit sebelum padamkan api.
Siap untuk dihidang.

*** saya tambah kacang peas sebagai hiasan, tabur dan gaulkan dengan daging sebelum tutup api.


Quote:

Ayam masak merah resipi dari blog Normah Musa....c&p dari blog Ummi....



AYAM MASAK MERAH

Bahan:-
1/2 ekor ayam - potong ikut suka
6 ulas bawang merah - kisar
2 ulas bawang putih - kisar
1/2 inci halia - kisar
1 batang serai - kisar
1/4 inci lengkuas - kisar
3 - 4 sudu besar cili kering kisar
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili (*ni ummi tambah)
2 sudu besar tomato puree
1/2 inci kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
1/4 cawan susu cair (*ummi letak susu segar)
1/2 cawan kacang peas
sedikit serbuk kunyit
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menggoreng ayam dan menumis
Bawang goreng untuk tabur (*ummi x buat pun)

Cara Memasak:-
Ayam dibersih dan ditoskan. Perap ayam dengan sedikit garam dan serbuk kunyit sebentar. Kemudian goreng ayam separuh masak. Angkat dan ketepikan. Dalam kuali lain, tuang sedikit minyak untuk menumis. Masukkan rempah tumis (kayu manis, buah pelaga, cengkih dan lawang), kacau hingga naik bau. Kemudian masukkan bahan2 kisar. Tumis hingga naik minyak dan garing dengan api sederhana. Masukkan sos tomato, tomato puree, garam, gula, susu cair dan sedikit air. Kemudian masukkan ayam. Kacau dan masak ayam hingga kuah agak pekat. Bila ayam telah masak, masukkan buah tomato yang dibelah 4 (jika suka) dan kacang peas. Tutup api dan hiaskan dengan bawang goreng sebelum dihidang.


Quote:

Cream puff ni dah lama nak cuba buat...baru hari tu dapat membuatnya....tambah lagi baru2 ni kat fp maklang Azie dan kak yati selalu menayangkan cream puff ni....resipi ni c&p dari kak yati kerana kueh ni adalah kegemaran nye dan keluarga...dan selalu menayangkan kat fp nye...meh layan cara membuatnye.....



CREAM PUFF

Bahan utk kulit
70 gm marjerin
140 gm gandun red ross (kita guna gandum biasa aje cap sauh)
4 biji telur
200 ml air
1/4 sudu garam
1 sudu teh perisa vanila

Intinya:
4 sudu besar tepung custard.
1000 ml air
140ml susu cair
1 tin jagung Cream
6 sudu besar gula (Lebih pada yg suka manis)
sedikit garam.
Caranya:

cara-cara buat kulit - Puffnya
1. Masak air dgn garam, bila dah menggelak, masukkan marjerin.
2. Bila marjerin cair, masukkan gandum, kacau hingga sebati . Tutup api.
3. Kacau lagi adunan tadi hingga jadi doh seketul. Sejukkan.
4. Bila betul2 sejuk, masukkan kedalam mesin adunan, campurkan vanila dan telur. Putar hingga kembang.
5. Bial sudah kembang dan sebati masukan dalam piping beg, kalau hendak senang bulatkan dgn sudu pun boleh
6. Panaskan oven 180C dan bakar selama 15- 20 min atau hingga masak kembang.
7. Bila dah masak, angkat dan belah. (Bubuh inti)

Intinya:
Air dan susu cairkan campurkan dalam mangkuk dan kacau rata.
Masukkan gula dan garam kacau rata kemudian muasukkan tepung custard kacau rata.
Lepas tu masukkan jagung.
Jerang dan kacau atas api hingga sebati dan masak. (Jadi agak pekat)
Letakkan dalam Cream Puff yang dah dibelah.

***Tapi intinye kita buat dari instant custard je yg dilihat kat blog Chef Noraini......kerana nak ringkas dan cepat....meh tengok bahan2nya.

Bahan-bahannya inti:
125 gm Instant custard
325 ml Susu UHT

Kaedah menyediakannya :
1. Satukan kedua-dua bahan, kacau pada kelajuan tinggi sehingga adunan pekat.
2. Paipkan custard kedalam krim puff.
3. Sedia dihidang.


Sunday, 30-Nov-2008 08:23 Email | Share | | Bookmark
EDISI COKLAT.......

 
 
 
View all 4 photos...
Pada pengemar coklat,....terutama anak2 menu ini memang tak menjemukan mereka....pada yang tak berminat,....mungkin nak tengok pun,rasa nak mual....kita layan jelah menu ni ye.......tapi memang sedap......

Choc sponge kek ni adalah dari resipi Kompilasi hidangan kek olih Chef Noraini Zakaria..nak buat pun mudah dan ringkas je...tak banyak bahan2....semua bahan2 yang nak perabih dlm stok je...kek sponge ni gebu dan sedap...tapi chocolate mousse utk layer ikut pada fp Amal Hayati (asal resipi dr Inasally fp)...tapi sedih,... mousse tak menjadi kembang,sbb guna whip cream biasa je....takde stok...

Quote:




CHOC SPONGE CAKE WITH LAYERED MOUSSE

Bahan-bahan:
150 gm gula kastor
15 gm ovalette
5 biji telor gred A
110 gm tepung kek*- bertanda * ayak bersama
20 gm serbok koko*
1 sudu teh serbok penaik*
75 gm minyak masak - sy guna minyak jagung
1 sudu teh emulco coklat
60 gm air

Hiasan:
500 ml krim putar (non-dairy whipping cream)
sedikit emulco coklat

Cara:
Gaul ovalette dan gula kastor dlm mangkok adunan.
Masukkan telur dan bahan (A).Pukul kelajuan perlahan selama 2 minit untuk sebatikan adunan.Tukar kelajuan tinggi selam 5 minit hingga kembang dan gebu.
Perlahankan kelajuan dan campurkan emulco dan air kemudian tuang air emulco coklat.Pukul lagi dgn kelajuan tinggi selama 2 minit lagi.
Tuangkan minyak dak gaul perlahan-lahan hingga sebati.
Griskan acuan bulat 9 inci.Lapis dgn kertas serap minyak.Tuangkan adunan dan bakar selama 45 minit.
Keluarkan kek dari oven dan telangkupkan.Setelah 5 minit,pusingkan pada kedudukan asal.Tujuannya supaya kek tidak mendap. barulah dikeluarkan dari acuan.Sejukkan.

HIASAN:- sy x buat
Pukul krim putar hingga kental.Campurkan sedikit emulco coklat.Sapukan krim ini pada kek dan hiaskan.



Brownies ni dah buat 2 minggu lepas.Resipi ni c&p pada fp Mak lang Azie.Terima kasih Mak lang..minta halal ye...

Quote:



MOIST CHOC BROWNIES
Sumber-Roz (Rnet)- copy dr Mak lang Azie

Bahan-bahan
1 ½ cawan (185 g) tepung serba guna
¼ cawan (30 g) serbuk koko
1 sudu kecil baking powder
½ sudu kecil soda bicarbonate
1 ½ cawan (205 g) macadamia nuts – dicincang
125 g butter
200 g coklat masakan, dicincang
1 cup (250 g) gula kastor
2 biji telur, dipukul sedikit
1/3 cawan (90 g) krim masam (sour cream) (mklang tak letak pun coz takder stok)

Chocolate topping
150 g (5 oz) coklat masakan
½ cawan krim masam (sour cream)

Caranya:
* Ayak tepung, serbuk koko, baking powder dan soda bikarbonat ke dalam mangkuk pengadun.
* Masukkan 1 cawan macadamia nuts dan buatkan lubang ditengah-tengah.
* Cairkan butter dan coklat dengan cara double boiling (pastikan air tidak termasuk kedalam butter dan coklat).
* Alihkan dari air panas kemudian masukkan gula, telur dan sour cream.
* Pukul sehinggga bahan-bahan untuk campuran coklat tergaul sebati.
* Masukkan campuran coklat tadi ke dalam campuran tepung dan kacang tadi.
* Gunakan sudu kayu untuk menggaulkan semua bahan, cukup sehingga semua bahan-bahan sebati.
* Bakar menggunakan loyang 9 inci dengan suhu 180 C selama 30 – 35 minit (atau sehingga masak).
* Biarkan brownies sejuk didalam loyang sebelum dikeluarkan.

Cara membuat topping:- sy x buat
* Cairkan coklat dengan cara double boiling (pastikan air tidak termasuk kedalam butter dan coklat).
* Alihkan coklat dari air panas dan biarkan selama 2 minit.
* Masukkan sour cream dan pukul sehingga campuran menjadi pekat dan berkilat.
* Sapukan ke atas brownies yang telah disejukkan dan taburkan macadamia nuts yang berlebihan.
* Biarkan brownies sejuk sebelum dipotong.

Variasi:
Boleh gunakan pecans atau walnut untuk menggantikan macadamia nuts
Brownies boleh dipotong agak besar, dihidangkan panas-panas dengan ditaburkan gula aising dan krim ataupun aiskrim


Thursday, 27-Nov-2008 03:07 Email | Share | | Bookmark
EDISI SWISS ROLL DAN AWARD

 
 
 
View all 5 photos...
Demam swiss roll ni baru tiba melanda...virus lembab sikit sampai.... ini adalah percubaan yg pertama kali...mula2 buat tu berdebar2 juga nak menggulung...takut kecundang ditengah jalan (patah riok) bila dah jadi tu,kemaruk plk nak buat lagi... betul kata kawan yg telah mencuba..ketagih pulak nak menggerol...tapi inilah hasil nye...taklah cun macam sifu2 yg lain tu..sekadar bolih masuk perut sendiri je.....

Resipi yang ini kita c&p dari fp Mamafami...ikut step by step yang ditunjukkannye...terima kasih Mamafami berkat tunjuk ajar tu,berjaya juga membuatnye...

Quote:


SWISS ROLL BATIK
(loyang 36x36cm)

Bahan-bahan :

6 biji telur gred A @ B
4oz gula castor
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu bsr ovallete
3oz tepung gandum
1 sudu bsr susu tepung
4oz mentega cair
sedikit coklat emulco
jem strawberri secukupnya

Cara-cara :

- Telur,gula,ovallete,baking powder,esen vanilla,tepung gandum dan susu tpg dipukul dgn kelajuan maksima sehingga gebu (5-7minit)
- Masukkan mentega cair,kemudian kacau rata.
- Asingkan sebahagian drpd adunan tadi (lebih kurang 1 1/4 cwn) ke dalam bekas lain,kemudian masukkan coklat emulco.Kacau rata kemudian masukkan adunan coklat ini ke dalam piping bag.
- Tuangkan adunan tadi ke dalam loyang kemudian ratakan permukaannya.
- Paipkan adunan coklat td di atas adunan yg diratakan dlm loyang
- Lorekkan/corakkan dgn menggunakan lidi
- Bakar dlm oven selama 20minit dgn suhu 170darjah celcius, api atas dan bawah.( 5 minit yg terakhir maisya pusingkan tray untuk dapatkan warna brown yg sekata)
- Apabila kek sudah masak terbalikkan ke atas sekeping kertas kemudian sapukan jem sehingga rata.
- Setelah jem disapu rata,gulung kek tadi perlahan2 sehingga kemas


Kebiasaannye bila edisi pertama dah berjaya...akan menyusul pulak edisi yg kedua...selagi tak kena sumpahan...pinjam kata2 Mamafami... yg kedua ni pulak kita c&p dari fp Jasmeen...tima kacih meen...tapi yg ini pulak kurang gebu...mcm yg mula2..mungkin kurang pukul kot..xpe nanti cuba lagi...jgn sampai kena sumpahan sudahlah....

Quote:



Swiss Roll Orange Marmalade
(Resipi telah teman ubah suai sedikit so 1 adunan ini boleh dpt 2 gulung)
6 biji telur gred B (7biji gred C)
5oz gula castor
1 sudu besar (bumbung) ovelette (sdh buat correction yer cik shima oiii....mcm cikgu jer dok check spelling)

4oz tepung superfine (tepung gandum pun boleh)
½ sudu besar baking powder
1½ sudu besar tepung susu
1 sudu teh esen oren
5oz mentega (cairkan)
Sedikit pewarna oren
Orange Marmalade secukupnya.

1- Satukan telur, gula & ovellete, pukul hingga kembang & putih
2- Dlm bekas lain gaul rata tepung, baking powder & tepung susu.
3- Masukkan esen oren kedlm adunan telur, & masukkan campuran tepung sedikit demi sedikit.
4- Pukul lg hingga sebati & kembang.
5- Masukkan mentega cair..kaup balik sehingga rata.
6- Masukkan pewarna oren, gaul rata.
7- Alas loyang dgn griss paper, biar tejuntai..(loyang size 9 X 9)
8- Masukkan ½ adunan kedlm dulang.
(Ambil 2 sdb adunan & campur dgn chocolate emalco & masukkankedlm piping bag ataupun buat jer piping guna griss paper tu)
9- Picitkan adunan coklat kedlm loyang...lorekkan menggunakan lidi.
10- Bakar selama 20min.
11- Bila dah masak, keluarkan, tggu sehingga sejuk sblm dibalikkan di atas griss paper.
12- Sapu jem marmalade & gulung dgn berhati2.
13 - Balut dgn plastik sling.


AWARD DARI FIZA NORDIN



Dapat award ni dari fiza nordin....terima kasih ye fiza.....

Syarat award ni seperti berikut yer:

1. Sape yang dapat award ni leh letak kat blog memasing
2. Link semula kepada orang yang bagi award ni kat korang
3. Bagi award ni kat 7 orang bertuah
4. Tinggalkan ia mesej pemberitahuan yang korang dah bagi award kt orang tu

KEPADA SEMUA YG MASUK KE DAPURIMPIAN....KALAU SUDI AMBIL LAH AWARD NI YE.... KALAU SUDILAHHHH.....


Saturday, 22-Nov-2008 04:15 Email | Share | | Bookmark
SELERA WESTERN...BEANCURD OYSTER SAUCE DAN TAG....

 
 
 
View all 8 photos...
Minggu ni kita layan selera western pulak ye.... kalau Zaiy Dubai dan Madiha menayangkan selera kampung....siapa pulak nak melayan selera western kan....he..he..he.... zaiy dan Madiha jangan marah dan terasa hati ye...melawak je...kalau diorang ni masuk dapur lagi terangkat...yelah kalau nak makan makanan ini dgn kadar segera susah pulak nak jumpa dimana2,kecuali masa bulan Ramadhan,mmg makanan yg jarang jumpa ada dijual...olih itu rajin kan diri kedapur untuk menggodek dan melayan selera kita ni...siapa nak layan lagikan.....

Hari tu jalan2 kat fp kawan2,nak cari makaroni bakar...terjumpa kat n3 Madiha...nampak macam sedap....kalau Madiha masak ape2 pun mmg terliur punya...kita pun cubalah buat...x rugi memcuba...memang sedap pun....betul kata Madiha... .Resipi ni kita copy dr n3 Madiha...tima kacih ye Madiha dan yg empunya resipi...
Quote:



MAKARONI BAKAR
Sumber resipi - Puan Norly- Madiha

Bahan A
100g ayam cincang
½ bawang besar (potong dadu)
2 bawang putih (cincang halus)
3 biji cili padi @3biji cili merah (dicincang halus) - MaDiHa guna 1 biji cili merah
1 ½ sudu besar serbuk kari daging
1 cawan makaroni
100g cheese (mozarella@cheddar@mix cheese diparut)
garam secukup raser...
Bawang goreng (utk taburan) - MaDiHa tak letak pun.
Sedikit minyak utk menumis

Bahan B (untuk kastad)
3 biji telur - MaDiHa guna gred A
3 sudu besar tepung gandum
1 cawan susu segar

Cara2 menyediakannya

1. Rebus makaroni hinga agak2 lembut. Angkat dah tos.
2. Sambil2 tunggu makaroni masak. Panaskan sedikit minyak (jgn banyak sangat minyak)
3. Tumis bawang besar dan putih... kemudian masukkan serbuk kari..sampai sampai naik minyak..tambahkan air dlm 2 sudu kalau kering.
4. Masukkan ayam dan gaul sampai masak.. masukkan cili merah/cili padi dan tambah garam secukup rasa.
5. Masukkan makaroni dan gaul2 bagi rata...
6. Tuangkan campuran tadi ke dalam casserole kemudian taburkan cheese yg dah diparut atas permukaan rata2.

*lepas dah siap part makaroni .. buat kastad pula

1. Bancuh tepung gandum dengan susu hingga rata kemudian masukkan telur dan kacau rata..
2. Tapis adunan kastad tuh terus ker adunan makaroni dan daging tadi.
3. Bakar dgn 180C dlm 30 minit bukak oven .. taburkan bawang goreng kalau tak letak pon tak per... tp kalau ader wangi sket... dan sambung bakar dlm 10 minit lagi ..siap


Resipi caramel croissant pudding ni pulak kita cilok kat blog Ummi - home sweet home..puding ni mmg sedap...bak kata Ummi...nyaman je rasa tekak dapat puding ni... Resipi dari Nigella Lawson ni Ummi kutip dr dapur Jeni...kita pulak kutip dr dapur Ummi.... tima kacih Ummi....

Quote:



CARAMEL CROISSANT PUDDING
Sumber resipi - Nigella Lawson - Jeni- Ummi
Bahan:-
2 ketul croissant (ummi letak 3 ketul dalam loyang 8 inci ni)
1/2 cawan gula
2 sudu besar air
1/2 cawan whip cream (cair) - ummi letak 3/4 cawan
2 sudu besar bourbon (macam Jeni, ganti dgn 1 sudu teh esen vanila)
1/2 cawan susu segar (ummi letak 3/4 cawan)
2 biji telor - dipukul sikit


Cara Membuat:-
*
Panaskan oven ke suhu 175 C.
*
Koyakkan croissant (*ummi potong kecil2) dan masukkan dalam mangkuk pembakar.
*
Masukkan gula dan air ke dalam periuk dan lenggangkan ia untuk mencairkan gula. (Kalu mengikut step Nigella, dia x kacaupun dengan sudu, just lenggang2 je atas api). Letak atas api medium ke high. Jadikan gula hangus.
*
Bila gula telah menjadi caramel, angkat periuk dan masukkan whipping cream, diikut dengan susu dan esen vanila. Pukul dengan whisk dan masukkan telor. (masalah Ummi pun sama dengan Jeni, bila buat camni, gula hangus mengeras dan Ummi pun panaskan jugak atas api semula).
*
Tuangkan campuran ini ke atas croissant tadi. Biarkan ia terendam selama 10 minit.
*
Bakar dalam oven selama 20 minit (ummi set 17 minit je) hingga kuning keemasan. (Hati-hati jangan sampai roti garing lak!)


Resipi yg ini pulak kita cilok kat fp Jasmeen...kalau makan kat luar,memamg mahal harganye...masak sendiri jimat kos...beberapa hengget je.... tima kacih meen kita dapat cilok dan kongsi resipi ni...

Quote:



BEANCURD WITH OYSTER SAUCE
Sumber resipi - Jasmeen
Bahan :-
1 paket tofu lembut
2 ulas bawang putih
3 sudu besar sos tiram
Daun bawang
Bawang goreng
Udang kering (teman goreng sekejap tampa myk & tumbuk halus)
Minyak Bijan

Method :-
1- Letakkan tofu kedlm bekas tahan panas
2- Cincang bawang putih & masukkan sos tiram
3- Curah diatas tofu & kukus selama 10 minit
4- Bila dah msk, tabur daun bawang, bawang gorng & udang kering..
5- Percikkan minyak bijan...


TAG DARI FIZA NORDIN DAN AMAL HAYATI

Tag dari Fizanordin ni dah seminggu diperam...tag dr Amal pula,baru dpt ari ni,sekali jalan lah ni.kita pun tiru mcm Amal gak...malas nk pikior2...pening kepala hotak.....nah.. tgk lah tempat keje kita yg sempoi ni..,x mcm fiza dan Amal ada work station yg canggih manggih tu....disinilah kita selalu melepak bila menghapdet fp dan menjengok rumah kawan2....terimalah seadanye......



Hana >> Kak G >> FizaNordin >> Ummu_Hanis >> MatGebu >> Fariha >> MamaFaMi
>>Kak Amal >> dapurimpian.....


rules:
snap work station anda
then... taruk link blog anda kat bawah gambar work station anda...
iaitu bersebelahan dengan link-link blog yang ada..
tengok contoh yang dibuat nih...
begitulah seterusnya sampai bila-bila, ok...
sekiranya tag ini berkembang... pasti akan ada banyak link-link di bawahnya...
kalau tak... terencat la dia... ha ha ha...lastly...
tolong pass tag ini pada tujuh (7) blogger lain...pass la pada siapa-siapa..

Kita nak tag pada jaguh2 dapur ni...siapa yg kena.....

1.Zaiy- Dubai
2.Haniss- Bangi
3.Mamasya- Brunei
4.Rohayati-kelang
5.Nurul chumell- JB
6.Aishah@ummiaqil-Japan
7.Ida bakery-Gurney Height


Saturday, 15-Nov-2008 05:17 Email | Share | | Bookmark
BROWNIES,SAGO PEARL PUDDING,CUPCAKES,KACANG KUDA PEDAS

 
 
 
View all 7 photos...
Dah seminggu fp tak ber update...ini kira sekali harong jalan lah ni....masakkan nye pun dah habis masok keperut...ni kira jamu mata je lah ni...minggu lepas buat brownies kerana teruja tengok kat blog ummi...kita cilok resipi darinye..t.kasih ummi....

Quote:



BEST BROWNIES WITH CREAMY FROSTING - SUMBER RESIPI Ummi

Bahan:-
1/2 cawan butter/margerine - cairkan
1 cawan gula
1 sudu kecil esen vanila
2 biji telor
1/2 cawan tepung serbaguna
1/3 cawan serbuk koko HERSHEY'S (ummi guna Vouchelle)
1/4 sudu kecil baking powder
1/4 sudu kecil garam
1/2 cawan badam cincang (optional) * ummi xletak pun..my kids x suka

Cara-Cara:-
Panaskan oven ke suhu 180 deg. Celcius. Griskan loyang empat segi 9 inci. Kacau bersama butter yang dicairkan tadi dengan gula dan esen vanila. Masukkan telor yang telah dipukul sikit terlebih dulu. Ayakkan tepung, serbuk koko, baking powder dan garam. Masukkan ke dalam adunan tadi, kacau hingga sebati. Masukkan badam jika suka. Tuangkan adunan ke dalam loyang. Bakar selama 20 - 25 minit atau hingga brownies kelihatan renggang dari tepi loyang. Sejukkan atas wire rack.


CREAMY BROWNIE FROSTING - x buat frosting sbb dah manis
Bahan:-
3 sudu besar butter/marjerin - lembutkan
3 sudu besar serbuk koko HERSHEY'S
1 sudu besar corn syrup/honey (* ummi guna honey)
1/2 sudu kecil esen vanila
1 cawan gula icing
1 - 2 sudu besar susu
Cara-cara:-
Pukul mentega, serbuk koko, corn syrup dan esen vanila hingga sebati. Masukkan gula icing dan susu. Pukul hingga sekata. Sapukan atas brownies dan potong empat segi.


Disebabkan teruja jugak tengok ditayangkan kat blog En Mat Gebu.....keesokkan harinya pulak buat Sago Peral Pudding....mmg dah lama nak buat kerana nampak cantik berlapis2...resipi dah lama peram,baru berkesempatan membuat nye........tapi kena sabar untuk tunggu melapis.... satu demi satu lapisan....

Quote:



SAGO PEARL PUDDING - Resipi dr En Mat Gebu

Bahan:-
20 gm serbuk agar-agar
1 liter air
300 gm gula pasir
3 helai daun pandan - simpulkan
100 gm biji sagu putih
250 ml santan
Pewarna merah, hijau dan kuning

Cara Membuat:-
Masak air hingga mendidih dan masukkan sagu. Kacau hingga masak dan sampai sagu jernih. Tuang ke dalam tapis dan cuci bawah air mengalir untuk hilangkan kanji dan sagu tidak melekat-lekat. Bahagikan sagu sama banyak ke dalam 6 mangkuk. 3 mangkuk dibiarkan warna asal dan 3 mangkuk lagi diletakkan setiap satu pewarna merah, hijau dan kuning, kacau rata. Ketepikan.



Sementara itu, tuangkan 1 liter air dalam periuk dan masukkan gula, serbuk agar-agar dan daun pandan. Kacau rata dan masak hingga mendidih. Tuangkan santan, perlahankan api dan kacau rata. Ceduk 200 ml agar-agar tadi dan tuang ke dalam sagu tanpa warna, kacau rata dengan garfu dan tuangkan ke dalam loyang 8 x 8 x 3 in yang telah dibasahkan terlebih dahulu. Biark keras sedikit dan kelar2 permukaannya dengan pisau.

Ceduk lagi 200 ml agar-agar tadi dan masukkan ke dalam sagu berwarna hijau, kacau rata dengan garfu dan tuang perlahan-lahan atas sagu pertama tadi. Biarkan keras sedikit untuk proses seterusnya. Tuangkan secara berselang-seli sagu yang dimasukkan santan tadi menjadi lapisan no. 1 - putih, no. 2 - hijau, no. 3 - putih, no. 4 - kuning, no. 5 - putih dan no. 6 - merah. Sejukkan dalam fridge lebihkurang 1 - 2 jam sebelum dipotong. Cubalah!!


Cupcakes ni buat utk tempahan dari kawan anak....untuk majlis makan2 dirumahnya.
Quote:




Kacang kuda pedas idea dr Amal....kita copy dr Jasmeen fp...t.kasih meen..tapi dah terlebih rebus plk...x sedar asyik mengadap tv....sampai dah tertanggak kulitnye...tp mmg sedap,...patutlah amal bolih habis semangkok sekali makan...x caya ,cubalah.....

Quote:



Kacang kuda pedas
250gm kacang kuda (rendam semalam & rebus hingga empuk)
Cili kering / cili giling
1 ulas bawang besar
2 ulas bawang putih
sedikit belacan- x letak
Gula / Garam / Serbuk perasa
Daun Kari

>Tumis bahan2 diatas spt membuat sambal ikan bilis, masukkan kacang kuda & daun kari..
> Gaul rata....Siap...


Disebabkan selalu ditayangkan Big apple Donuts ni olih kwn2....sbb keluaran terbaru,maka terujalah plk nak membelinye...semasa gi ke Jaya Jusco W.Maju...cawangan nya baru dibuka di situ...maka ternampak lah plk...terus beli...mmg sedap dr dunkin donut....lembut..makan satu x cukup..... kira promosi lah ni....x dpt ape2....utk jamu mata je....



[<<  <  1  2  [3]  4  5  6  7  8  9  10  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net