mama kitchen's FotoPage

By: Dapur Impian

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  8  9  [10]  >  >>]    [Archive]
Sunday, 6-Jul-2008 09:07 Email | Share | | Bookmark
KEK ZEBRA

 
 
 
Resepi ni rase nye dah ramai kawan2 fp mencubanye...resepi ni sy copy dari maklang fp aje...minta maaf ye maklang bule kan ...almaklumlah mls melanda nk menaip kek ni mmg gebu & moist....yummy sy bw sket kat ofis bg kwn2 rase..diorang kat sedap & lembut dah 3x sy membuat nye...sbb rengkas dan sy suka kek ni... tp x sehalus mcm maklang melapisnye....





Kek Zebra
Sumber: Jo's Deli Bakery
Menghasilkan 1 loyang 8" bulat

Bahan-bahannya
6 biji telur yang kecil (mklang guna 4 biji telur agaknya grade B kott...besor jer.)
110 gram gula kaster
150 gram tepung kek
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu besar ovalette
100 gram mentega, dicairkan
30 gram susu pekat manis
1 sudu teh esen vanilla

2 sudu teh serbuk koko
3 - 4 sudu besar air
1 sudu teh coklat emulco

Hirisan badam/ badam cincang

Cara-caranya
1. Panaskan ketuhar pada suhu 170 darjah C. Lenser dan salutkan tepung pada loyang bulat 8".
2. Ayak tepung dan baking powder. Ketepikan.
3. Pukul telur, tepung yang telah diayak, gula kaster dan ovalette dengan kelajuan tinggi selama 10 minit atau sehingga adunan tepung menjadi pekat dan kental.
4. Masukkan mentega cair, susu pekat manis dan esen vanilla dan putar menggunakan kelajuan perlahan sehingga sebati.
5. Bahagikan adunan kepada dua bahagian dan warnakan coklat pada satu bahagian.
6. Menggunakan sudu besar, sendukkan 3 sudu besar adunan plain pada tengah loyang dan kemudian 3 sudu besar adunan coklat. Selepas setengah adunan sendukkan 2 sudu besar dan kemudian seterusnya 1 sudu besar pada akhir aduanan habis. Mulakan dengan adunan plain dan akhirkan juga dengan adunan plain.
7. Taburkan dengan hirisan badam/ badam cincang dan bakar pada suhu 170 darjah C selama 35 minit.
8. Biarkan kek sejuk selama 10 minit selepas dibakar dan kemudian boleh dikeluarkan dari loyang pembakar.

Nota:
1. Jangan gantikan susu pekat manis dengan susu segar/ UHT kerana ini akan membuat adunan tepung menjadi cair dan susah bila hendak melapis.
2. Air yang dicampurkan dengan serbuk koko dan coklat emulco boleh digantikan dengan susu segar.
3. Elakkan menggunakan tepung gandum/ tepung serbaguna, jika boleh. Bila memukul tepung pada kelajuan tinggi, gluten dalam tepung akan membina dan ini akan menyebabkan anda mendapat kek yang kenyal bila digigit.
4. Bila menggaul cecair coklat kedalam adunan, gaul satu arah pusingan dan jangan keterlaluan yang mungkin akan mengakibatkan adunan menjadi cair.
5. Sebaiknya mulakan dan akhir proses melapis dengan adunan plain


Sunday, 6-Jul-2008 04:24 Email | Share | | Bookmark
JALAN2 & WINDOW SHOPPING DIBILEK PAMERAN VANTAGE DI PJ

Pameran dapur vantage
meja makan koleksi vantage
adek bergmbr didapur vantage
View all 15 photos...
Disini mmg cantek decoration nye...tmbh lg dgn perhiasan pinggan mangkok yg bercirikan english style...mmg terpegun...bg org2 yg suka menghias rumah & rasa x nk balek bila dah leka dan membelek barangannye bila berada disini....sy pergi kesana bersama kakak & adek kami ni adek beradek mmg suka berlumba2 menghias rumah utk keseronokan & kepuasan diri aje


Pameran Dapur Vantage













Sunday, 6-Jul-2008 03:52 Email | Share | | Bookmark
CHOC MOIST CAKE

 
 
Resepi ni saya copy dari rinnchan fp aje ..sbb malas nk taip...minta maaf ye rinn bule kan rinn ...sb sy minat bukak fp rinn...ade saje resepi yg terbaru...fp dah popular lah katakan...jgn marah ye rinn sy baru nk berjinak2 dlm baking mem-baking ni..tp hasil nye x lah secantik sifunye & x hias cantek2 pun..nk mkn aje..dan bawa sket kat ofis bg kwn2 rasa....mcm budak baru blajar lah katakan....kek ni mmg sedap dan moist....yummy.......



CHOCOLATE MOIST CAKE
Sumber : Kak Misliha
Bahan-bahan :
250gm butter
300gm castor sugar
1tbsp ovallete
6biji telur

Diayak :
250gm tepung
2 tsp baking powder
1½ tsp soda bicarbonate

Bahan2 paste
1 cawan serbuk koko
1¼ cawan air
60gm gula castor
1tbsp serbuk nescafe segera - optional

TOPPING CAKE
300 gm Cooking Chocolate
200 gm Whipping Cream
1 tsp butter

Cara-cara:

1. Pukul butter + castor sugar + ovellate sehingga kembang, masukkan telur satu persatu.
2. Masukkan tepung yang telah di ayak bersama soda bicarbonate + baking powder
berselang seli dengan paste.
3. Bakar pada suhu 170 darjah, selepas setengah jam turunkan suhu ke 150 darj bergantung pada
oven masing-masing.


Saturday, 5-Jul-2008 16:46 Email | Share | | Bookmark
makan-makan bersama keluarga ipar diRasah Kemayan diSeremban2

 
 
 
View all 9 photos...











Saturday, 5-Jul-2008 13:25 Email | Share | | Bookmark
Kek butter belang

 
 
 
View all 6 photos...
Resepi asal dari Chef Noraini,tapi saya copy aje dari Jasmeen fp..minta maaf ye Jasmeen..jangan marah ye....tapi saya tukar warna choc emulco dan strawberry paste..sbb warna merah x ada dlm stock..tp rasa strawberry lah pulak...kek ni mmg sedap..gebu dan moist...dan sy bawa sket ke ofis utk di rasa oleh kawan2...dan bg pada jiran..






Butter Belang by Chef Noraini (http://resipinoraini.blogspot.com)
(saiz loyang 8 X 8 X 3)
250gm butter
220 gula castor
4 butir telur gred A
220 tepung gandum
1 sdt baking powder
1 sdt esen vanila
50ml air
Pewarna hijau, kuning & merah

> Pukul mentega & gula hingga kembang
> Masukkan telur satu persatu dan pukul sebati
> Masukkan esen vanila
> Masukkan tepung gandum yang telah diayak dgn baking powder & pukul sebati
> Masukkan air..gaul sebati
> Bahagikan kpd 3 bahagian (warnakan setiap bahagian dg pewarna)
> Sapukan loyang dgn mentega..senduk 1 bahagian hijau > kuning > merah...ulang proses sehingga habis adunan
> Bakar selama 45 min (panaskan oven 10 min sblm membakar) [img]


[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  8  9  [10]  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net