Want your
own Fotopage?







 
mama kitchen's FotoPage

By: Dapur Impian

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  [4]  5  6  7  8  9  10  >  >>]    [Archive]
Friday, 7-Nov-2008 14:02 Email | Share | | Bookmark
SHEPHERD PIE DAN PUDING SAGO

 
 
 
View all 4 photos...
Shepherd pie dan puding sago ni memang dah lama menjadi pujaan selera warga fp disini....tambah teruja nak membuat bila dulu pernah tengok kat fp kawan2 yang menayangkan menu2 ini..Puding sago ni begitu menyelerakan bila menengok kat blog pakar masak dan penghias hidangan yang tersohor di sini...siapa lagi kalau bukan En mat gebu kita tu..... :->Shepherd pie ni pulak teruja bila mula ditayangkan dari dapur Maklang Azie...shepherd pie ni memang menepati citarasa bila memakannya.....sedap...terima kasih pada kedua2 nye kerana sudi kongsi resipi ni......
Quote:


SHEPHERD PIE
Sumber: Speedial - dari fp Maklang

Mashed Potato
8 biji kentang – rebus hingga empuk
4 sudu besar butter
2 biji telur – dipukul sedikit
200 ml susu segar
1 sudu kecil serbuk lada sulah
Garam

Cara-Cara
1. Kentang direbus hingga empuk, angkat kemudian lenyek hingga hancur.
2. Panaskan butter, susu, garam, dan lada sulah, Biarkan sehingga butter cair & tutup api.
3. Masukkan adunan butter dan telur ke dalam adunan kentang lenyek. Kacau hingga sebati.

Bahan-bahan Inti
400 gm daging cincang
3 biji bawang besar – potong dadu
2 biji karot – potong dadu
2 biji tomato – potong dadu
2 sudu besar sos tomato (mklang letak curry powder) - ikut maklang gak , letak rempah kari.
2 sudu besar kicap
2 sudu besar tepung gandum
Garam
Minyak
Mix Vegetable – jika suka
1 biji kuning telur – utk sapuan

Cara-cara
1. Panaskan minyak, masukkan bawang besar, goreng hingga layu.
2. Kemudian masukkan karot dan daging, goreng hingga daging masak
3. Masukkan mix vegetable, buah tomato, sos tomato dan kicap. Kacau rata, goreng hingga daging empuk.
4. Masukkan garam, kacau sebati.
5. Masukkan tepung gandum, kacau hingga sebati.
6. Tutup api dan ketepikan.

Penyediaan Shepherd's Pie
1. Sediakan bekas , masukkan kentang lenyek ratakan di bahagian dasar dan di tepi bekas.
2. Masukkan bahan2 inti dan ratakan.
3. Kemudian masukkan lebihan kentang lenyek di atas bahan2 inti tadi dan ratakan, tekan2 sedikit supaya melekat dgn inti.
4. Gariskan di atasnya menggunakan garfu dan sapu kuning telur di atasnya.
5. Bakar pada suhu 200'C selama 30-40 minit atau sehingga kekuningan.


ALAMAKKK.....PUDING SAGO NI DAH TERLEBIH KALOR DAHHH.....TAPI MMG IKUT SUKATAN RESIPI......RASA TETAP MAINTAIN.....SEDAP.......
Quote:


PUDONG SAGO
Sumber - Blog Mat Gebu

Bahan-Bahannya:-
300 g biji sago (kaler yang putih)
2 liter air
1/2 camca teh pewarna hijau
2 helai daun pandan
1 ketul gula melaka, potong kecil*
1/2 cawan gula pasir*
1 1/4 cawan air*
1 helai daun pandan*(*dimasak hingga gula larut dan pekat, tapis dan sejukkan)
1 cawan pati santan + 1/4 camca teh garam atau boleh ganti dengan susu sejat (pakai susu sejat)

Cara membuatnya:-

1. Didihkan air, masukkan daun pandan dan pewarna hijau, cuci sago dan masukkan dalam air mendidih dan masak hingga sago berubah jadi jernih. Tutup api dan biar 2 - 3 minit sago tadi. Angkat, toskan dan cuci bawah air mengalir untuk membuang kanjinya. Toskan dan isi dalam acuan pilihan (acuan yang buat apam tu pun ok). Simpan dalam peti sejuk 1 - 1 1/2 jam.
2. PENYEDIAAN:- Keluarkan sagu dari acuan, masukkan dalam mangkuk2 kecil, tuang sedikit air gula melaka dan sudukan santan atau susu sejat tadi. Boleh dihidangkan sebagai pencuci mulut...



Ini pulak award dari Zaiy ....bersusah payah memberi....datang dari jauh....dari Dubai....betul ke mcm tajuk tu Zaiy?....apa2 pun terima kasih lah ye Zaiy.....


saya nak pass award ni pd kawan2 fp

1.Innasaly
2.Hajar
3.Mektie fp
4.Nurkas
5.Fiza (sofie-fiza)


Sunday, 2-Nov-2008 02:43 Email | Share | | Bookmark
KEK COKLAT LEMBAP MALAYSIA DAN NASI GORENG BLACK PEPPER

 
 
 
View all 4 photos...
Minggu lepas buat kek coklat lembap malaysia...kerana teruja tengok kat FP http://rinnchan.fotopages.com/minggu lepas...kalau Rinn posing kek kat fp...mmg mengancam habis...x tahan tengok aje...bahan2nya pun mudah dan mmg ada stok. kalau buat kek coklat ni adalah peminatnya kat rumah......kalau buat kek yg biasa...diorg pandang pun x mahu..... ...x habis2 dengan coklat..... rasa2nya dah ada juga kawan2 kat fp yang mencuba kek ni....kek coklat lembap ni.... memang lembap dan sedap...kita copy je kat fp Rinn...terima kasih Rinn kerana rajin menyelongkar,mencuba dan mengkongsi resipi....
Quote:


KEK COKLAT LEMBAP MALAYSIA
Sumber : Indon2.com

Bahan-bahan :
250gm mentega
1 1/2 cawan gula castor
2 cawan tepung kek (or tepung naik sendiri)
1/2 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1/2 cawan air sejuk (dari petiais)
1 camca teh esen vanilla
3 biji telur gred A atau 4 biji telur gred B
Cara-cara:
1. Ayak tepung dan serbuk koko. Ketepikan.
2. Pukul mentega dan gula hingga kembang.
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji, anggaran 30 saat antara setiap satunya.
Pukul sederhana laju.
4. Perlahankan pukulan, masukkan tepung diselang-selikan dengan susu cair.
5. Masukkan esen vanilla.
6. Masukkan air ais dan gaul sekadar sebati.
7. Tuang dalam loyang 9in x 9in yang telah digris dan dilapik dasarnya.
8. Bakar pada suhu 170 darj cels selama 1 jam atau sehingga masak.

Topping:

250 gm cooking chocolate
3 sudu besar susu cair
2 sudu besar susu pekat
1 sudu besar margerin atau butter.

Cara-cara:

1. Larutkan susu pekat ke dalam susu cair.
2. Masukkan cooking chocolate dan cairkan menggunakan double boiler.
3. Apabila chocolate menjadi cair, masukkan margerin atau mentega dan kacau hingga sebati.
4. Tuang di atas kek yang telah sejuk dan ratakan.


Nasi goreng lada hitam atau kata Haniss omputih panggil black pepper.... ...buat sarapan pagi...bahan2nya ikut yang ada dalam petiais je.....kita copy dari FP Haniss...t/kasih haniss....
Quote:


Nasi Goreng Black Pepper

Bahan2
2 mangkuk nasi
Udang basah
2 ulas bawang putih - tumbuk dengan lada hitam
lada hitam - ikut kepedasan
1 sudu besar sos tiram
2 ulas bawang merah - dimayang
garam dan juga sayuran bunga kobis/brokoli/karot/buncis

Cara membuatnya:

1. Panaskan minyak dan tumis bawang merah hingga agak keperangan
2. Masukkan bawang putih yang telah pun ditumbuk dengan lada hitam
3. Masukkan udang basah, kacau sebentar, masukkan sos tiram dan garam, lepas tu diikuti dengan sayuran.
4. Masukkan nasi dan goreng lah sebentar.
5. Hiaskan dengan daun sup/bawang dan juga tomato.


Monday, 27-Oct-2008 02:54 Email | Share | | Bookmark
LEMON ROSEMARRY CHICKEN GRILLED & CUPCAKES

 
 
 
View all 8 photos...
Lemon Rosemarry chicken grilled ni adalah projek tertangguh...dah lama nak buat.......mana nak tahan asyik jamu mata je......Rosemarry chicken ni diantara yg popular kat dlm FP ni...maka hari ahad baru bermula projek tertangguh ni......kalau tak buat.nanti asyik teringat2 je....kalau dah buat,baru puas hati.... ayam ni dimakan bersama roti dan sup segera Campbells aje...mula2 nak buat mushroom soup yg mcm mamasya tu...nampak sedap mcm kat Pizza,tapi anak kata xyah...sbb teruja nak makan cepat...resipi ni copy kat FP Mamasya..terima kasih Mamasya dan empunya resipi....
Quote:


LEMON ROSEMARRY CHICKEN GRILLED
Sumber : The Naked Chef (Jamie Oliver)
Diolah oleh Jeni, copy dr Fp Ana.tq Ana...

Bahan
1 kg ayam
1 biji lemon
3 ulas bawang putih
2 sudu besar olive oil - guna minyak sayur aje
Segenggam Rosemary Kering- 1/2 botol kecil
1 sudu besar serbuk lada hitam
2 biji kentang dibelah 2 - letak lebih
2 biji tomato -
Baby carrots - guna carrot besar
1 biji bawang besar dibelah 4
2 sudu serbuk Paprika - ditambah
Kicap Pekat - ditambah- tak letak
Garam dan gula secukup rasa

Cara:
Lemon, kentang dan bawang putih direbus selama 15 minit. Angkat dan tos.
Tumbuk bawang putih dan rosemary sehingga lumat.
Gaulkan bahan yg ditumbuk tadi dengan olive oil dan campur sedikit garam dan serbuk lada hitam. Ambik sedikit bahan ini dan gaulkan dengan kentang, bawang besar, baby carrots dan tomato.
Lemon tadi dicucuk cucuk dengan garfu supaya jusnya nanti keluar dan disumbat ke dalam perut ayam.
Sumbatkan juga beberapa kentang, bawang dan baby carrot ke dalam ayam tadi.
Jeni cucuk lubang ayam tu dengan toothpick supaya tak terkeluar bahan2 tadi.
Lumurkan ayam tadi dengan bahan tumbuk tadi.
Susun kentang, tomato, bawang dan baby carrots dan bakar didalam oven 180'c selama 1 jam atau sehingga masak.
Hidangkan..bersama mashed potato dan salad..




Cupcakes ni buat untuk beri pada besday girl anak jiran dan jamuan hari raya nya sekali....



Sunday, 26-Oct-2008 15:07 Email | Share | | Bookmark
MAKAN2 DIBULAN SYAWAL.....

 
 
 
View all 6 photos...
Quote:

MAJLIS: POTLUCK HARI RAYA
TARIKH: 24 OKT 2008 (JUMAAT)
LOKASI: KANTIN SYARIKAT
MENU: SEPERTI YG TERTERA
TEMA PAKAIAN: HIJAU / OREN
WANITA: BAJU KURUNG / KEBAYA
LELAKI: BAJU MELAYU

NOTA: POTLUCK HARI RAYA NI DIADAKAN OLIH SEBAHAGIAN JABATAN SAJA.JAMUAN BESAR2AN UTK SYARIKAT DIADAKAN PD MLM AHAD 25 OKT 08













Wednesday, 22-Oct-2008 11:10 Email | Share | | Bookmark
RENDANG KERANG DAN ALA2 TAMAN DIHALAMAN.....

 
 
 
View all 7 photos...
Rendang kerang ni dimasak pada hari cuti...untuk menukar selera pada bulan syawal ni yang selalu makan lauk berasaskan daging saja.Rendang kerang ni dah lama tak masak...bila makan sesekali lauk ni,terasa pulak keenakkannya.....Resipi ini telah diolah mengikut citarasa sendiri.....

Quote:


RENDANG KERANG- Sumber Resipi.my
Bahan-Bahan
1 1/2 kilo kerang
cili padi & cili merah(tambahan)*
sedikit kunyit hidup (tambahan)*
7 biji bawang merah
3 batang serai (diketuk)
2 ulas bawang putih
2 inci halia
1 helai daun kunyit (dihiris)
1 helai daun limau purut
1 paket rempah daging dan ayam adabi*(x taruh)
2 cawan santan pekat
1/4 cawan air
1 paket kerisik (RM0.60)
2tbsp cili boh*(x taruh)
1 keping asam keping
garam dan gula secukupnya
Cara Memasak
Rebus kerang, tos dan kopek ambil isinga.Kisar cili,bawang,kunyit hidup.
masukkan isi kerang dalam kuali. Masukkan semua sekali bahan-bahan kisar,(kecuali kerisik). masak sampai kuah pekat dan hampir kering.Kemudian masukkan kerisik dan kacau sebati.
Cadangan Masakan
Taburkan dgn bawang goreng dan daun ketumbar.
Makan dengan bubur nasi sedap tau!!!


Jom kita cuci mata pula melihat pokok bunga yg ditanam dihalaman rumah...memandang kehijauan daun2 ni...satu terapi dan menyegarkan mata.....tapi penanaman pokok2 bunga dan bab belek membelek pokok ni kebanyakkannya dilakukan olih asben....depa yg terajin.....



UNTUK RUJUKAN PADA AMAL HAYATI DAN KAWAN2 YG BERTANYA....INI ADALAH GAMBAR BAJA UTK PENYUBURAN DAUN DAN BUNGA...CARA2 PENGGUNAAAN ADA TERTULIS DI BLKG PEK.


[<<  <  1  2  3  [4]  5  6  7  8  9  10  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net