mama kitchen's FotoPage

By: Dapur Impian

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 27-Nov-2008 03:07 Email | Share | Bookmark
EDISI SWISS ROLL DAN AWARD

 
 
 
 
 
Demam swiss roll ni baru tiba melanda...virus lembab sikit sampai.... ini adalah percubaan yg pertama kali...mula2 buat tu berdebar2 juga nak menggulung...takut kecundang ditengah jalan (patah riok) bila dah jadi tu,kemaruk plk nak buat lagi... betul kata kawan yg telah mencuba..ketagih pulak nak menggerol...tapi inilah hasil nye...taklah cun macam sifu2 yg lain tu..sekadar bolih masuk perut sendiri je.....

Resipi yang ini kita c&p dari fp Mamafami...ikut step by step yang ditunjukkannye...terima kasih Mamafami berkat tunjuk ajar tu,berjaya juga membuatnye...

Quote:


SWISS ROLL BATIK
(loyang 36x36cm)

Bahan-bahan :

6 biji telur gred A @ B
4oz gula castor
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu bsr ovallete
3oz tepung gandum
1 sudu bsr susu tepung
4oz mentega cair
sedikit coklat emulco
jem strawberri secukupnya

Cara-cara :

- Telur,gula,ovallete,baking powder,esen vanilla,tepung gandum dan susu tpg dipukul dgn kelajuan maksima sehingga gebu (5-7minit)
- Masukkan mentega cair,kemudian kacau rata.
- Asingkan sebahagian drpd adunan tadi (lebih kurang 1 1/4 cwn) ke dalam bekas lain,kemudian masukkan coklat emulco.Kacau rata kemudian masukkan adunan coklat ini ke dalam piping bag.
- Tuangkan adunan tadi ke dalam loyang kemudian ratakan permukaannya.
- Paipkan adunan coklat td di atas adunan yg diratakan dlm loyang
- Lorekkan/corakkan dgn menggunakan lidi
- Bakar dlm oven selama 20minit dgn suhu 170darjah celcius, api atas dan bawah.( 5 minit yg terakhir maisya pusingkan tray untuk dapatkan warna brown yg sekata)
- Apabila kek sudah masak terbalikkan ke atas sekeping kertas kemudian sapukan jem sehingga rata.
- Setelah jem disapu rata,gulung kek tadi perlahan2 sehingga kemas


Kebiasaannye bila edisi pertama dah berjaya...akan menyusul pulak edisi yg kedua...selagi tak kena sumpahan...pinjam kata2 Mamafami... yg kedua ni pulak kita c&p dari fp Jasmeen...tima kacih meen...tapi yg ini pulak kurang gebu...mcm yg mula2..mungkin kurang pukul kot..xpe nanti cuba lagi...jgn sampai kena sumpahan sudahlah....

Quote:



Swiss Roll Orange Marmalade
(Resipi telah teman ubah suai sedikit so 1 adunan ini boleh dpt 2 gulung)
6 biji telur gred B (7biji gred C)
5oz gula castor
1 sudu besar (bumbung) ovelette (sdh buat correction yer cik shima oiii....mcm cikgu jer dok check spelling)

4oz tepung superfine (tepung gandum pun boleh)
½ sudu besar baking powder
1½ sudu besar tepung susu
1 sudu teh esen oren
5oz mentega (cairkan)
Sedikit pewarna oren
Orange Marmalade secukupnya.

1- Satukan telur, gula & ovellete, pukul hingga kembang & putih
2- Dlm bekas lain gaul rata tepung, baking powder & tepung susu.
3- Masukkan esen oren kedlm adunan telur, & masukkan campuran tepung sedikit demi sedikit.
4- Pukul lg hingga sebati & kembang.
5- Masukkan mentega cair..kaup balik sehingga rata.
6- Masukkan pewarna oren, gaul rata.
7- Alas loyang dgn griss paper, biar tejuntai..(loyang size 9 X 9)
8- Masukkan ½ adunan kedlm dulang.
(Ambil 2 sdb adunan & campur dgn chocolate emalco & masukkankedlm piping bag ataupun buat jer piping guna griss paper tu)
9- Picitkan adunan coklat kedlm loyang...lorekkan menggunakan lidi.
10- Bakar selama 20min.
11- Bila dah masak, keluarkan, tggu sehingga sejuk sblm dibalikkan di atas griss paper.
12- Sapu jem marmalade & gulung dgn berhati2.
13 - Balut dgn plastik sling.


AWARD DARI FIZA NORDIN



Dapat award ni dari fiza nordin....terima kasih ye fiza.....

Syarat award ni seperti berikut yer:

1. Sape yang dapat award ni leh letak kat blog memasing
2. Link semula kepada orang yang bagi award ni kat korang
3. Bagi award ni kat 7 orang bertuah
4. Tinggalkan ia mesej pemberitahuan yang korang dah bagi award kt orang tu

KEPADA SEMUA YG MASUK KE DAPURIMPIAN....KALAU SUDI AMBIL LAH AWARD NI YE.... KALAU SUDILAHHHH.....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net