mama kitchen's FotoPage

By: Dapur Impian

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 26-Dec-2008 14:27 Email | Share | Bookmark
CHEESY CUP CAKES DAN LAUK PAUK.....

 
 
 
 
 
 
Quote:

Hari tu ronda2 kat fp kawan2.....singgah kat fp Amal,maka ternampak cheesy cup cakes,nampak macam sedap,sbb ada berintikan cheese, strawberry dan blueberry didalamnya....maka pd hari cuti,kita pun menggodeklah kat dapur....cheesy cc ni memang sedap dimakan masa tgh panas2 waktu baru keluar dari oven....betul kata Amal tu....kalau x percaya cubalah..... resepi ni pun pernah tengok kat blog zana,tapi kita c&p dr amal je...tima kasih pd empunya resepi.....


Quote:



Cheesy Cup Cakes

Bahan-bahan ( 12-15 biji )
200 g tepung gandum (2 cwn rata dan keluarkan 4 sb )
150 g mentega lembut (15 sb rata atau 1/2 buku mentega+ 2 sb rata)
150 g gula kastor/halus (15 sb rata)
2 biji telur - dikocok
2 sk baking powder
60 g cream cheese
stawberry/blueberry filling

Cara-cara
Ayak tepung dan baking powder dan ketepikan.
Pukul mentega dan gula hingga kembang lalu masukkan telur sedikit2 sambil dipukul terus.
Masukkan pula campuran tepung sedikit2 sambil dikacau dengan senduk hingga rata.
Sediakan mangkuk kertas beralas acuan dan isi adunan kek 1/2 penuh,isi 1/2 sudu kecil cream cheese dan tutup lagi dgn adunan kek.
Bakar dalam oven yg telah dipanaskan dulu selama 20-30 min. pada suhu 180C atau ikut kepanasan suhu oven masing2.



**Cream cheese boleh jugak diganti cheddar cheese atau cheese slice yg dipotong kecil,ikut selera


Quote:

Ini adalah hasil dari beberapa lauk pauk yang dimasak sepanjang minggu ni...xyah citer panjang lagi....jom layan dan jamu mata dgn lauk2 yg x seberapa ni....



Masak lemak cili padi pucuk ubi dgn udang

Bahan2:
1 ikat pucuk ubi (ambil pucuk yg lembut dan dibasuh/toskan)
udang kertas saiz sederhana (dibuang kepala dan dicuci)
cili padi - sy campur sedikit dgn cili merah
bawang merah
kunyit hidup
2 batang serai (diketuk)
santan kelapa
garam secukup rasa

Cara:
>Tumbuk atau kisar cili padi,bawang,kunyit hidup.
>Jerang santan didlm periuk bersama bahan kisar dan daun serai hingga mendidih sambil dikacau
>Masukkan pucuk ubi (biar lembut sedikit)sambil dikacau
>Masukkan udang,garam dan biarkan mendidih sekali lagi hingga masak.


Quote:

Kari ayam dgn kentang




Quote:

Sotong goreng kunyit dgn buncis




Quote:

Ikan cencaru sumbat belah belakang




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net