Want your
own Fotopage?








 
mama kitchen's FotoPage

By: Dapur Impian

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 23-Jan-2009 15:23 Email | Share | Bookmark
KEK PISANG ALA ENGLISH STYLE DAN JWB TAG.....

 
 
 
 
Masa cuti,petang sabtu lepas buat kek pisang ala English ni untuk minum petang....bila tengok kat blog Yatt....teruja pulak nak membuatnya.....bahan2 lain ada,cuma pisang pulak yg xde...pergi pasar malam sekejap beli pisang....kalau dah teruja sangat nak buat tu....usaha jugak nak gi beli pisang....pastu terus masuk dapur menggodek ....kek ni sedap, tak berapa manis dan ada taburan potongan pisang diatasnya....dan tabur gula diatasnya,bila dah masak...mula2 nak buat satu adunan je.....tapi bila tgk pisang ada lebih,drp pisang terbiar mcm tu je terus buat 2 adunan plk...resipi ni kita c&p dr blog Yatt yg kat Finland tu... yg terkenal dgn keindahan hiasannya diatas meja...minat tgk gambar2 makanan yg diambilnya....terima kasih Yatt kongsi resipi....

Quote:



KEK PISANG ALA ENGLISH STYLE

Bahan-bahan;

180 gm tepung (yatt gunakan 90gm tepung gandum dan 90 gm tepung cake)
70 gm butter
2 biji pisang di lenyek ( besar satu jengkal jari, kalu pisang pendek tambah satu lg)
1 biji telur
3 sudu besar gula putih
2 besar gula merah
2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu esen vanilla

sedikit pisang potong
serbuk kayu manis
sedikit gula pasir- sy tabur gula icing

Cara-caranya;

Pukul butter dan gula sehingga kembang , masukkan gula merah pukul lagi, kemudian masukkan telur dan pisang yang telah di lenyek, esen vanilla, blend lg. akhir sekali masukkan tepung , baking powder dan soda bikarbonat . Masukkan adunan tersebut di dalam bekas pembakar, susun kan pisang seperti gambar di atas dan taburkan serbuk kayu manis di atasnya. Bakar selama 45 minit. Setelah keluar cepat2 taburkan gula di atas kek, biarkan kek sejuk dan baru di potong.



Ini kena tag pulak dr Ummi -home sweet home....maaf yer Ummi sbb lambat jwb tag ni....


Quote:



Peraturan nya:-

1. Copy badge "2008 Cute's 3logger Award" di atas untuk diletakkan di blog anda. - ok, akak dah copy dah..cantiiikk n cute betul award nih.

2. Link/ceritakan kembali siapa yang memberikan award ini kepada anda - dari Ummi - home sweet home

3. Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya (anda di-tag).

1 > Sejak ada fp sendiri ni,mmg suka sesangat bloging meninjau dapur kawan2,seronok dpt ramai kawan dialam maya ni dan x boring.

2 > Lebih suka membaking drp masak lauk pauk,sbb kalau buat kek ke apa2 berkenaan baking...kita blh hias dan nmpk cantik....bermakna suka pd keindahan & kecantikanlah nmpk nye yer....perempuanlah katakan...

3 > Dulu suka giler mendeko hiasan rumah ala2 english...,skrg dah kurang sikit...ketagih membaking plk.

4 > Suka mengumpul majalah Impiana,anjung seri,majalah dapur dan resipi masakan.hasben selalu bising,sbb dah sangat...

5 > Suka melancung dan window shopping...kalau dompet berisi,...berkenan,terus sambar,tp tgk harga juga..setakat yg mampu.

6 > Pening kalau rumah bersepah dan berselerak,terutama bhgn dapur...mulalah nk membebel..

7 > Bila boring suka berangan yg indah2 supaya mod kembali ceria.

8 > Seorang yg agak pendiam kalau x kenal sesaorng,malu nk mulakan dulu,tp bila dah kenal kawan yg sesuai..rasa sedih plk nk berpisah dan mesti asyik terkenang2kan wajahnya.

9 > Tak suka tengok cerita seram dan sedih,suka tgk cerita yg ada ciri2 kekeluargaan.

10 > Kalau berjalan jauh (travel) suka kalau hasben ada bersama .xtau kenapa...bila ada disisi rasa selamat dan bila travel jauh2 x suka tumpang kenderaan orang.

4. Anda perlu memilih 10 penerima award seterusnya dan menyatakan nama mereka di blog anda.

> Zaiy dubai
> Amal - Kedah
> Jasmeen - Shah Alam
> Mariam
> Shima - UK
> Rohayati(Mektie) - Kelang
> Umieaisyah - Telok Intan
> Inasaly - Penang
> Zimah - N9
> Bunga mekar - Ampang

* dan yang lain-lain yang rajin menjenguk dapurimpian ni, silakanlah ambil jugak ya..jangan malu-malu...

5. Jangan lupa melawat blog kawan anda dan meninggalkan komen yang menyatakan mereka telah di tag menerima award ini.



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net